tirsdag 31. mai 2011

Kommunalt grunnlag

Kommunalt grunnlag for sprintorienteringskart betyr ikke at synfareren/rentegneren får alt servert på et sølvfat.
Dagens tekniske kart konstrueres på grunnlag av digitale flybilder med meget høy oppløsning (pixelstørrelse 5-15 cm). Produktet er primært tiltenkt for skjermpresentasjon med mulighet til å zoome inn til målestokk 1:1 om man vil, selv om den vanlige brukeren kommer ikke under 1:500.
Sprintorienteringskart er fremdeles et papirprodukt og trykkes i målestokk 1:4000 eller 1:5000. Det virker som om dette er noe som man lett glemmer i OCAD-verden. Det menneskelig øyet/hjernen har begrenset evne til ta til seg informasjon.
Små detaljer kan man lett overse og kartene ser utøveren på mens hun/han løper. Det er ikke sofatilskueren med 24 tommers dataskjerm kartene primært lages for.
Legiblity heter det på engelsk. Lesbarhet eller tydelighet er ord som kommer nærmest til på norsk.
Lesbarhet er et absolutt kravfor våre kart.
For å få dette til har vi kartogafiske virkemidler å hjelpe oss med: forenkling, generalisering, overdrivelse og forflytting/fortegning.
Vi er derfor nødt til å ofre både form- og arealnøyaktighet. O-kart skal ikke brukes til å utskrive eiendomsskatt, løse grensetvister eller hjelpe eiendomsmeglere.
Terrenget for en o-løper består av steder hvor vi kan løpe og steder hvor vi ikke kan løpe. I tillegg kommer områder/traséer hvor fremkommeligheten er mer eller mindre redusert.
Til navigasjon har vi punktobjekter og ledelinjer. De årvåkne vil savne objekter med betydelig areal: vannflater, vegetasjonslommer, områder med sand, steinete bunn og bygggverk. Deres form og areal på sprintorienteringskart bør gjerne være et annet enn i virkeligheten (og på grunnlagskart), både for lesbarhetens skyld og for å gi plass til detaljer med større viktighet.
 Byrom er fullstappet med slike utfordringer som krever avveining ved hvert hjørne og gatestump. Løpbare passasjer bør ha et minimumsmål uttrykt i papirmillimeter og her spiller også form og farge av omkringliggende flater inn. Trapper og smug som løperne kan benytte bør overdrives på bekostning av avgrensende objekter slik som bygninger, murer, gjerder eller forbudt område.